Måste man ha F-skatt?

 

Fram tills ganska nyligen hade företag F-skatt, punkt. Det var inget företag om man inte hade F-skatt. Att man är godkänd för F-skatt innebär att den som köper dina varor eller tjänster inte ska betala skatt eller sociala avgifter, för det ansvarar du själv för. Kort sagt betyder det att du inte behandlas som en anställd, utan som en egen företagare. Detta innebär att du själv ansvarar för att betala moms, sociala avgifter och skatt. Detta resulterar i en hel del pappersarbete för dig som företagare. Har du F-skatt får du dessutom fakturera själv, och att kunna fakturera är ju ett måste i dagens läge då många väljer faktura som betalningssätt.

Men måste man ha F-skatt för att kunna sälja sina tjänster? Idag är svaret nej. Det fantastiska är att det har dykt upp väldigt många företag som tar på sig ansvaret för dina fakturor, för att betala din skatt, dina sociala avgifter och annat som en företagare tidigare behövde ha full koll på själv.

Det här fungerar som så att du, under perioden som du använder dig av dessa faktureringsföretag, räknas som anställd av dem. Det innebär att det är de som har skyldighet att ansvara för de avgifter, lagar och regler som du annars hade haft på dina axlar. Huruvida detta räknas som eget företagande spelar egentligen ingen roll, poängen är att du är fri att göra det du gör bäst; sälja dina tjänster och utföra dem.

Det finns olika företag som erbjuder den här tjänsten och naturligtvis tar de allihop betalt för sitt arbete. En viss procent av det du tar för dina tjänster går till företaget som hjälper dig med faktureringen och avgifterna. Det kan vara allt från 3 till 10 procent och beror främst på hur många som använder sig av just det företaget. Ju fler kunder de har, desto mindre procent kan de ta och ändå klara sig.

På detta sätt blir alltså din förtjänst några procent mindre än om du själv hade tagit hand om det, men du får mer tid över till att sköta företaget. Hade du tänkt använda dig av en bokföringsfirma så hade det antagligen blivit dyrare än om du använder dig av ett faktureringsföretag. Nackdelen med detta är att det fungerar om du säljer tjänster, men inte så bra om du säljer faktiska produkter. Här finns flera alternativ på faktureringsföretag.

clubblog