Behöver man ha en massa pengar för att starta företag?

 

Att starta ett företag kan vara överväldigande och det är inte så roligt om man går igenom hela processen och sedan inser att man har för lite pengar för att komma någonstans. Därför är det väldigt viktigt att göra upp en budget. Hur mycket har du att spendera på företaget? Vad behöver du i ditt företag? Hur har du tänkt marknadsföra företaget? Behöver du material? Behöver du hyra lokal?

Det är många frågor att besvara och det är väldigt bra om de är besvarade innan företaget kör igång. Hur mycket pengar man behöver beror naturligtvis på vad det är för ett slags företag man har tänkt starta. Det kostar ju mer att driva ett transportföretag än att sälja sina egna tavlor på internet. Men något som du med största sannolikhet kommer att behöva, oavsett vad för slags företag det handlar om, är pengar till marknadsföring.

Skyltar kostar pengar. Visitkort kostar pengar. Hemsidor kostar pengar. Att göra reklam kostar pengar, helt enkelt. Så oavsett hur billigt ditt företag kommer bli att driva i övrigt, så kommer du behöva pengar till att marknadsföra det.

Det du kan göra för att dra ner på kostnaderna för ditt företag är att göra så mycket som möjligt själv. Behöver lokalen renoveras? Måla väggarna själv, det är inte särskilt svårt. Överväg också att köpa begagnat. Oavsett om det handlar om en skrivare, en soffa, penslar eller tyger så tjänar du på att kolla vad som finns att få tag på på till exempel second hand eller loppis. Här hittar du begagnade saker på nätet.

Svaret blir alltså nej, du behöver inte massor med pengar för att starta eget företag. Men jo, nog behöver du pengar.

clubblog