Hur man startar eget företag

 

Att starta eget företag och vara sin egen chef låter nog lockande för många. Att själv kunna bestämma när man ska kliva upp på morgonen och hur länge man ska jobba på kvällen. Att vara den som drar i trådarna och som får förtjänsten. Men hur gör man egentligen om man vill starta eget företag? Det finns flera olika alternativ, men här förklaras hur du gör för att starta enskild firma.

Bestäm vad du vill göra

Vad är det för ett slags företag du vill starta? Vill du sälja varor eller tjänster? Hur tänker du gå till väga? Bestäm vad du vill starta för företag och gör upp en plan. Din plan bör innefatta saker som affärsplan, personliga förutsättningar, vilken den bästa tidpunkten är för att starta ditt företag? Hur ser marknaden ut? Vad gör just ditt företag unikt? Har du de rätta kontakterna eller bör du skaffa nya? Hur ska du kunna vara bättre än konkurrenterna? Hur har du tänkt marknadsföra ditt företag eller ditt varumärke? Vad ska företaget heta? Hur löser du bokföring, redovisning och revision?

Detta kan verka överväldigande, men det är så värt att ha svar på alla dessa frågor innan du startar ditt företag. Då står du på stabil grund och vet vad du håller på med. Då kommer processen att gå mycket smidigare och snabbare. Förarbete först, så att säga.

När dessa frågor är besvarade är det dags att ta tag i det praktiska, och göra det som lagen kräver av dig som blivande företagare. Nedan följer instruktioner om vad du måste göra, och några saker som du kanske bör göra.

Steg 1 – Anmäl företaget

På “Verksamt.se” (http://verksamt.se) anmäler du ditt företag och ansöker om F-skattsedel, samt anmäler dig för momsregistrering och även som arbetsgivare, om du har tänkt anställa någon i ditt företag.

Steg 2 – Komplettera dina uppgifter

Om något saknas kommer du bli ombedd att komplettera dina uppgifter, och då är det bara att göra som du blir tillsagd.

Steg 3 – Företaget registreras på Bolagsverket

Det här är frivilligt och behöver egentligen inte göras, men om du vill skydda ditt företagsnamn så bör du registrera företagsnamnet. Då är det skyddat i länet och ingen annan kan använda just det namnet på sitt företag.

Steg 4 – Sök tillstånd

För vissa företag krävs det olika tillstånd på exempelvis lokaler och liknande. Här kan du se vad som gäller.

Steg 5 – Anmäl till registret för penningtvätt

Detta behöver du göra i vissa fall, och därför bör du kolla upp vad som gäller för det företag du har tänkt starta.

Att starta företag är alltså bevisligen ganska krävande, och det gäller att man sätter sig in i saker och ting. Men med en stor dos skicklighet och en smula tur kan det löna sig.

clubblog