När man startar upp ett företag börjar man oftast ensam eller med en lojal kompanjon. Men senare – om saker och ting gått rätt – vill man expandera sitt företagande och anställa kompetenta kollegor. Då krävs det mer än ett coolt varumärke och en detaljerad ekonomisk planering. Det krävs ledarskap och pålitlighet. Vet du hur man är en bra chef och vet du vad det innebär att vara en bra ledare?
Det finns en ganska så markant skillnad mellan ledarskap och chefskap. Många anser att dessa två begrepp är synonyma, men så är inte fallet. En ledare går att finna bland kollegor och familj, en chef är en tilldelad (eller tagen) position. På så vis kan en chef inte inneha ledarkunskaper och vice versa. Att en chef dock behöver ledarskapsförmågor råder det dock inget tvivel om.
Alla har någon gång befunnit sig i ett sammanhang där en person utmärker sig i gruppen. Det kan handla om att personen i fråga blir lyssnad på, tas på allvar och höjs till skyarna. En ledare är en sådan person som följarna söker, och det är endast mänskligt. En ledare vet hur man organiserar och sköter en grupp.
Här kommer den kluriga biten. När en chef inte innehar goda ledarskapsförmågor kan denne stöta på problem. Det kan handla om oförmågan att förstå sina anställda, vilket resulterar i att dessa blir omotiverade och ineffektiva. Därför krävs det att du som chef och arbetsgivare läser på om ledarskap och hur en bra ledare fungerar. Goda ledarskapsförmågor resulterar i produktivitet, effektivitet och vinst. Om du inte tar detta på allvar riskerar du att förlora ett framgångsrikt företagande. Du kan även råka få en indirekt ledare bland dina anställda, vilket kan resultera i en obekväm dynamik.
För att hjälpa dig som företagare på traven har kommande lista komponerats. Se den som en vägledare och ett hjälpmedel. Värdefulla tips, helt enkelt.