Olika företagsekonomiska termer

Finansinspektionen publicerade nyligen en ny rapport som visar hur dåliga svenskar är på att hushålla med sina pengar. Många förstår inte vanliga begrepp inom företagsekonomi och därmed blir dessa personer ofta enkla offer för dåliga avtal. Till exempel är ränta, det vill säga kostnaden att låna pengar, är något som många svenskar inte förstår. Det leder till att man går med på att låna pengar med skyhöga räntor. Det här är vanligt bland de som tar sms-lån bland annat. Man får pengarna snabbt in på kontot vilket kan vara skönt om man är i behov av pengar snabbt. I följande inlägg kommer du som läsare kunna ta del av några mycket vanliga begrepp inom företagsekonomi som är bra att kunna. Även om man inte är insatt i ett företags ekonomi, så fungerar ofta hushållets ekonomi på liknande sätt och det bästa sättet att få koll på sina utgifter och inkomster är att börja följa upp allt.

Svenskar har inte koll på ekonomin

Dessvärre är det nyligen fastställt att de flesta svenskar är väldigt dåliga på ekonomi. Det här kan resultera i personlig konkurs, dåligt självförtroende, depression och så vidare. För de som sitter i en dålig ekonomisk situation kan det vara svårt att ta sig ur på egen hand. Har man en gång börjat ta sms-lån för att finansiera sin tillvaro kan det vara lätt hänt att man fortsätter ta lån för att betala tillbaka de befintliga lånen. Först och främst måste man lära sig var ordet ekonomi betyder, nämligen att hushålla med resurser. Man kan tänka sig att det finns en kassa och det som går ut från kassan kallas antingen utgifter eller kostnader. Det som kommer in i kassan är intäkter och inkomster vilket ger ett ökar saldo i kassan. Om man inte har tillräckligt med pengar i kassan för att betala sina utgifter kan man ta ett lån. Ett lån innebär att man lånar pengar från någon som då har en fordran ställd mot den som lånar. På lånet tillkommer alltid ränta.

Förstå hur lån och ränta fungerar

Räntan är kostnaden för lånet, dvs. vad det kostar att låna pengar. Om man lånar pengar på banken är den här siffran oftast bestämd utifrån styrräntan i Sverige, men om man går till ett annat låneinstitut kan de sätta vilket pris de vill. Det kan i och med detta bli väldigt dyrt för den som lånar pengar och man ska alltid jämföra lånevillkoren innan man tar ett lån. På https://enklare.se/ kan man jämföra lån online och en klar fördel är att man bara får en kreditupplysning i sitt register. Det ökar ens trovärdighet när man ska ta lån. Kreditupplysning genomför banker och andra låneinstitutioner för att se om du som privatperson har medel att betala tillbaka ett lån i framtiden samt om du har innestående skulder från tidigare lån. De som ger ut sms-lån brukar inte bry sig om man har skulder och fortsätter ge ut lån vilket kan förvärra en situation avsevärt.