Nackdelar med att vara egenföretagare

Dator med kaffe

Att vara egenföretagare är något som många människor drömmer om. Det som lockar kan vara att vara fri och styra över sitt eget arbete. Men det man kanske inte tänker på är att det kan vara väldigt slitsamt, om man blir sjuk så är det ingen som hjälper till att göra arbetet. Då kan man i värsta fall förlora kunder och mycket pengar. En anställning kan på så sätt vara mycket tryggare då man går och gör sina timmar och inte behöver tänka på allt runtomkring, exempelvis allt pappersarbete som krävs.

Om du är trött på att vara egenföretagare, och helldre vill hitta en anställning är Netjobs sajten för dig och är öppen dygnet runt. Här kan man enkelt söka arbete inom så många olika branscher att det nästan kan vara svårt att veta var man ska börja. Söker man stort får man massor med träffar och vill man specificera sig mer går också det att göra. Är du egenföretagare idag men vill ha en anställning kan du exempelvis registrera dig för att få mail om något intressant dyker upp. Fundera på vad du vill arbeta med och börja söka aktivt redan idag.

En arbetande tjej

När man har en anställning så behöver man inte tänka på att ekonomin ska gå runt som om man är egenföretagare. Det är den som äger företagets bekymmer, så länge du gör dina timmar så kan du gå hem med gott samvete. Om du blir sjuk så kan du sjukanmäla dig och fortfarande få ersättning från din arbetsgivare de första fjorton dagarna.

Få tid till annat

Om man har ett eget företag så jagar man ofta hela tiden timmarna. Först ska man göra sina minst 40 timmar i veckan, sedan ska man dessutom sköta papper i massor. Det handlar om att deklarera till skatteverket och spara alla underlag. Om man är anställd så går man till jobbet och gör sina timmar, sedan kan man göra vad man vill med sin fritid. Genom att vara anställd får man mer tid över till sin familj och sina intressen.

En kopp kaffe

Som egenföretagare måste man vara väldigt strukturerad och ha koll på sina papper. Varje år måste man se till att ett bokslut blir gjort och uppgifter ska skickas in till olika ställen. Är du anställd behöver du bara lita på att din arbetsgivare sköter sina papper rätt vilket är skönt.

Man ska vara medveten om att tidsbrist är ett vanligt problem bland egenföretagare, det är mycket som man ska hinna med. För vissa passar det väldigt bra att vara egenföretagare och man trivs med det, men det är verkligen inte för alla. Det krävs hårt arbete och arbetsveckorna kommer att bli mycket längre än om man är anställd. Är det värt det för din del att lägga så mycket tid på arbete när du kunnat göra annat? Fundera på hur du känner och överväg att söka en vanlig anställning istället.

clubblog